10 цветни идеи за преобразяване на спалнята

Топли и студени цветове завземат интериора

15.05.2023 | 16:05 Редактор: Елеонора Танева
10 цветни идеи за преобразяване на спалнята

Спалнята е най-интимното и уединено място в нашия дом. Това е стая, в която се случват вълшебства между партньорите, но не само. Там намираме необходимите тишина, спокойствие и уют, които ни помагат да починем след дългия работен ден и да се заредим с енергия за следващите предизвикателства. Ето защо, когато мислим за дизайна и мебелите, които ще изберем за спалнята, не бива да подхождаме лековато, а с особено внимание. Все пак, това е мястото, в което прекарваме най-много време в дома ни и следва интериорът му да е обмислен добре, за да е в хармония с нас.

Ако ви предстои реновиране и обзавеждане на спалнята, ще ви запознаем с няколко цветни идеи за нейното преобразяване.

Изберете цветна спалня

Щом обичате цветовете, не пропускайте да направите нещо по-различно и в спалнята. Много хора подхождат консервативно към избора на цветове, когато стане въпрос за спалното помещение. Сякаш там е задължително да има само неутрални и пастелни тонове. Нищо подобно! Цветната спалня може да ви зареди с още повече енергия и ентусиазъм, да ви вдъхнови за нови мечти и цели. Не се ограничавайте с класически модели, когато разглеждате дизайни за спалнята, а излезте от традиционното. Консултантите в „Мебели Виденов“ са на ваше разположение и ще ви запознаят с някои от най-актуалните модели за спално обзавеждане.

Заложете на стилно спално бельо

Красива и елегантна спалня без подходящите чаршафи и завивки е като незавършена картина. Ако сте се постарали в избора на цветове за стените, подбора на завеси, осветление, легло и нощни шкафчета, довършете цялостно интериора като купите красиво спално бельо. Ако спалнята ви е по-цветна, заложете на по-неутрално спално бельо, за да не се „бият“ стиловете и да натоварват сетивата. Ако пък леглото ви е решено в по-семпли и неутрални цветове, тогава бихте могли да разчупите интериора, избирайки по-ярки чаршафи, може би с някакъв интересен десен или щампи.

Не забравяйте аксесоарите

Завеси, нощни шкафчета, малки килимчета, декоративни възглавнички са само част от акцентите и аксесоарите, които могат да присъстват в спалнята. Техният избор трябва да се случи изцяло по ваш вкус и критерии за комфорт. Имайте предвид, че липсата на аксесоари може да направи интериора да изглежда по-блед и семпъл, дори незавършен.

Нощната лампа е задължителен елемент от интериора

Ако повечето цветове в спалнята ви са неутрални и семпли, винаги можете да внесете нотка на изненада, като изберете по-ексцентрична и оригинална нощна лампа. На какъвто и модел да се спрете, важното е нощната лампа да присъства. Приглушената светлина вечер помага на тялото да се отпусне и да се настрои за почивка и сън.

Обсипете леглото с възглавнички с различен десен

Една от топ тенденциите през 2023-а се отнася до подбора на възглавници в интериора на спалнята. Изберете няколко малки, декоративни възглавници, които да подредите върху леглото, но нека те да са различни по цвят и десен. Това ще разнообрази визията на спалнята ви, а и е лесен начин да обновите интериора. Достатъчно е да смените една-две възглавнички и ще сте с чисто нова спалня!

Акцент върху стената

Ако се спрете на по-семпла визия за леглото и нощните шкафчета, имайте предвид, че е добре да помислите за дизайна на стената. Една бледа, семпла стая с еднакви цветове и десени навсякъде няма да ви зареди с енергия, а по-скоро бързо ще ви омръзне. Затова на фона на по-неутрални цветове в избора на спалня, е добре да компенсирате с по-ярки тапети или картини върху стената зад леглото.

Топли и студени цветове завземат интериора

Ако се чудите кои цветове са актуални за обзавеждането на спалнята, добре е да знаете, че и по-топлите цветове, и по-студените са сред топ тенденциите и няма да сбъркате нито със зелен цвят, нито със син или червен. Можете да си играете със съчетанията, както си пожелаете и да смесвате цветове от различните палитри. Поне според актуалните тенденции няма да сте сгрешили.

Потопете се в романтиката

Един от цветовете, които не остаряват, когато говорим за дизайн на спалнята, е бургундското червено. Този страстен цвят няма как да не възпламени сетивата ви и да ви подготви за романтични вечери и нощи под завивките. Ако го изберете дори не като основен цвят, а като част от интериора, например чаршафите или възглавничките да са решени в него, няма да сгрешите. Ще се потопите в света на любовта и чувствените емоции.

Добавете черен щрих

Макар повечето интериорни решения за спалнята да са фокусирани върху светлите цветове, то не бива да забравяме, че черният също може да присъства по стилен начин. Според много интериорни дизайнери именно черният цвят ще е сред хитовите тази година, що се отнася до обзавеждането на спалнята. И вие можете да последвате тенденциите, като изберете някой акцент да е решен в черен цвят. Този щрих ще допринесе за една много стилна обстановка в спалнята. Възползвайте се и разгледайте множеството предложения в сайта на "Мебели Виденов".

Дървесни нотки в интериора

С всяка изминала година интериорните идеи, които се доближават до земята, до природата, стават все по-търсени и предпочитани. И вие няма да сгрешите, ако сте се насочили към дизайн с повече светли, дървесни нюанси.

Снимки: "Мебели Виденов"