Учени разкриха защо раните по кожата зарастват сами

Те могат да произвеждат кератин, който е структурен и помага лечението

10.05.2023 | 22:30 Редактор: Вяра Димова
Учени разкриха защо раните по кожата зарастват сами

Органът на човешкото тяло, който предпазва всички вътрешни органи от околната среда, е кожата. Освен, че служи като защита от опасностите на външния свят, кожата има способността да се възстановява – раните се затварят, изгарянията минават. Каква е причината това покритие на тялото да може да се лекува само? 

Отговорът се нарича кератиноцити. Това е обозначението, дадено на клетки, изграждащи 90% от кожата. Те могат да произвеждат кератин, който е структурен протеин, служещ за градивен материал на косата, ноктите и кожата. Той, както и други липиди, които кератиноцитите произвеждат, имат способността да лекуват тялото от щети като порязвания, слънчеви изгаряния и одрасквания.

Важен вид кератиноцит са клетките на Лангерханс. Те се намират в епидермиса, най-външния слой на кожата, и са първата линия на отбрана на имунната система при навлизане на вредни патогени.

Учени от Института по имунология в Ла Джола изучават кожните заболявания и потенциалните им лечения. Те вярват, че един от начините да се лекуват такива заболявания се намира в два рецептора на керотиноцитите. Научното им проучване сочи, че блокирането на тези рецептори предотвратява появата на екземи или други заболявания. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay