Пухкави кроасани с масло: Французин избра България, за да развива сладкарски бизнес

Доста по-лесно е да се отваря фирма тук, отколкото във Франция, казва Тома Боглен

07.05.2023 | 14:30 Редактор: Юлиан Христов

Вече 10 години французин пресъздава вкуса на Франция в България. Тома Боглен развива успешен бизнес у нас. От 17 години французинът живее в България, а от 10 години е известен като създател на вкусове. Той умело потапя клиентите си в богатата палитра от френски кроасани, печива и френското бижу - макаронът. За първи път посещава страната ни през 2005 г., след като се запознава с български студенти в университета в Страсбург, където учи икономика. Идва в България и се влюбва в страната от пръв поглед. 

"Обиколих цяла България за три седмици и когато си тръгнах оттук казах: Това ми е мястото за живот, един ден ще дойда да живея тук", разказва Тома Боглен. 

И го прави, дори убеждава българите да не напускат родината си. 

"Казвам го всеки ден на българите - не правете тази грешка, тук природата е уникална, начинът на живот, хората. Човек като живее тук, се чувства по-спокоен отколкото на запад", допълва френският сладкар. 

У нас Тома среща и любовта на живота си. Макар да е икономист, той е пленен от света на кулинарията. Той е трето поколение сладкар

"Първо в България направих консултантска фирма за френски компании и с времето се занимавах със сладкарски изделия", разказва сладкарят. 

Създава цеха си в бивш супермаркет и с екип от българи прави различни видове френски макарони, пухкави кроасани с масло и не само. Първоначално вкусотиите са предназначени за местния пазар. 

"Преди десет години макаронът изобщо не беше известен, с времето стана толкова известен, че може да се похвалим, че във всяко село в България има някакъв магазин, който продава нашите макарони. От Кърджали до Кубрат, през Видин, Варна, навсякъде", допълва Тома. 

Днес той изнася и в чужбина - Румъния, Италия и скоро в Унгария. 

"Основно макарони, това ни е най-голямата част от бизнеса, а кроасаните са за нашите магазини в София", обясни сладкарят и допълни, че не прави компромис с качеството. 

"При нас се работи само с масло, няма маргарин, само истински шоколад, няма заместители и това с времето направи нашето име, репутация и хората знаят, че, ако искаш хубав кроасан, хубав макарон, си е при нас", допълва французинът. 

А тайната съставка е любов. Тома е категоричен – бизнес в България се прави много по-лесно. 

"Доста по-лесно е да се отваря фирма тук, в България, отколкото във Франция, и да се развива бизнесът тук, отколкото във Франция. Администрацията е по-тежка във Франция, там има фирми които вече са 4, 5 поколение, ако нямаш много пари, нямаш шансове. Тук нямаше такъв бизнес и тръгнахме", спомня си майсторът на сладкиши. 

И казва, че в България се чувства у дома.

"Аз вече съм българин, когато ходя във Франция, честно казано, не се усещам като у дома, вече съм изпуснал целия прогрес, всички промени. Тук ми е мястото, там, ако отивам да живея, ще започвам от нула, както когато дойдох тук", заяви французинът.

Мисията на Тома е да създава наслада на клиентите си с вкусна храна. 

"Опитвам да търся малките детайли, които ще направят продукта още по-вкусен, отколкото може да е. Това ми е идеята. Опитвам да правя нещо всеки ден, така че хората, когато го слагат в устата, да са доволни какво ядат, това е, нямам никаква друга претенция", допълни Тома.

Повече вижте в репортажа на Теодора Георгиева. 


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Да много лесно се отваря бизнес в БГ и също така лесно се затваря Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Кк
преди 11 месеца
Къде в София са му магазините, които снабдява? Сигнализирай за неуместен коментар