Хапването на сладко и застояването ни състаряват

Разходете се в обедната си почивка

24.04.2023 | 12:34 Редактор: Петя Кръстева
Хапването на сладко и застояването ни състаряват

Ще опитаме да ви подскажем кои са навиците, които може би не се отразяват добре на вашата визия и ви състаряват. Ето и някои от тях:

Консумирате прекалено много въглехидрати

Консумирането на въглехидрати често пъти се свързва с високите нива на кръвна захар. Те отдавна не са проблем само на хората, които имат диабет и могат да причинят както редица здравословни проблеми, така и да доведат до преждевременно остаряване. Според редица научни изследвания, съществува връзка между високите нива на глюкоза и инсулин и стареенето.

Ако искате да забавите хода на времето, намаляването на пиковете на глюкоза може да е едно от най-важните решения, свързани с това. За да ги избегнете, за предпочитане е да консумирате храни, богати на протеини преди тези, чиито въглехидрати преобладават. Нека първото ви хранене за деня да е с преобладаващ състав от протеини, за да избегнете големия пик на глюкозата, който ще се образува след него.

Прекарвате много време в седнало положение

Ако искате да се чувствате млади колкото се може по-дълго и да изглеждате такива, прекарването на дълги периоди в седнало положение няма да ви помогне за това. Макар че в днешно време почти всеки прекарва часове пред компютъра, регулярното ставане от стола може да намали вредния ефект от това.

Опитайте се да се раздвижвате на всеки час - за 1-2 минути можете да изпълните клекове, бърпита, ритници или каквото ви дойде наум. В обедната почивка се разходете, а по време на работа се опитайте да сменяте позицията на работа. Ако имате възможност, вземете си бюро, чиято височина се регулира и по този начин можете да работите както прави, така и седнали.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay