Как най-богатият човек изпитва наследниците си и кой ще получи милиардите му?

Бернар Арно иска мнението им за конкретни ръководители в империята му

24.04.2023 | 10:12 Редактор: Искра Ангелова
Как най-богатият човек изпитва наследниците си и кой ще получи милиардите му?

Веднъж месечно Бернар Арно събира децата си за обяд в частна трапезария в централата на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, глобалната му компания за луксозни стоки, пише Wall Street Journal.

В началото на обяда, който трае точно 90 минути, френският милиардер изтича на глас темите за обсъждане, които е подготвил на iPad-а си, казват негови приближени хора. След това Арно обикаля масата и иска съвет от всяко от петте си деца. Той иска мнението им за конкретни ръководители в компанията или дали е време за промени в някоя от многобройните марки на LVMH, които се простират от лозовите масиви в Шампан до работилниците за чанти в Италия и Тексас.

74-годишният Арно, който сега е най-богатият човек в света, десетилетия наред подготвя децата си да управляват LVMH. Той ги карал да учат математика, когато растели, и ги водел на бизнес пътувания и преговори. Днес Арно затяга семейната хватка около LVMH, като поставя децата си на ръководни роли и им предоставя правомощия, за да поемат един ден луксозната империя.

В отглеждането на децата си обаче Арно също така разширява дългогодишна дилема - кой ще го наследи като главен изпълнителен директор и президент на най-големия луксозен конгломерат в света? Арно изгради LVMH, оценявана на 480 млрд. долара, като преследваше конкурентни компании за луксозни стоки за корпоративни поглъщания и в същото време отглеждаше поколения модни дизайнери. Комбинацията от убийствен инстинкт и финес е причината конкурентите му да го наричат "вълк в кашмир".

Най-голямото му дете, Делфин Арно (48 г.), беше счетена от мнозина в модния свят за фаворит в надпреварата през януари, когато баща ѝ я направи главен изпълнителен директор на Christian Dior, втория по големина бранд на групата. Париж кипеше седмици по-рано, когато брат ѝ Антоан Арно (45 г.) стана главен изпълнителен директор на листнатата компания, която притежава семейния дял в LVMH.

След тях се нареждат тримата синове от втория брак на Арно - Александър Арно (30 г.) е изпълнителен вицепрезидент на Tiffany & Co. Фредерик Арно (28 г.) управлява марката часовници Tag Heuer, а 24-годишният Жан Арно е директор на маркетинга и развойната дейност в подразделението за часовници на Louis Vuitton. И тримата са учили в престижни инженерни училища, квалификация, която според баща им е била от изключителна важност за собствения му успех.

Арно не е намеквал кой от тях ще избере за наследник, като казва само, че изборът ще се основава на заслуги. На въпрос по темата през януари при представянето на годишните резултати на LVMH той направи паралел между решението си неотдавна да вдигне възрастта за пенсиониране на президента на LVMH и главен изпълнителен директор до 80 години и противоречивия стремеж на френския президент Еманюел Макрон да повиши пенсионната възраст до 64 г.

"Колкото до наследяването, сигурно сте забелязали, че пенсионната възраст, която е много модерна, беше повишена", каза той.

През последните години Арно иска от децата си съвет по някои от най-деликатните въпроси в компанията. С ускоряването на инфлацията миналата година и последвалия обществен гняв към неравенството на богатството Арно бил притеснен, че недоволството ще се отрази на семейството му и на LVHM, казват негови приближени.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС