По тези симптоми ще познаете депресията

Най-често срещани са промени в настроенията

19.04.2023 | 18:30 Редактор: Вяра Димова
По тези симптоми ще познаете депресията

Депресията е лечимо състояние на психичното здраве, което може да бъде разпознато чрез редица симптоми. Разбира се, ако налице при нас са един или няколко симптома, не е задължително да страдаме от депресия, тъй като някои медикаменти или моментни ситуации, биха могли да ни накарат да се чувстваме по определен начин. Ето защо е важна консултацията със специалист.

Вижте някои от симптомите, характерни за нея.

1. Промените в настроението са един от най-често срещаните симптоми на депресия. Човек, който има депресия, може да се чувства тъжен или отпаднал за продължителни периоди от време.

2. Чувство на безнадеждност или безпомощност. Депресията може да накара хората да се чувстват безнадеждни, да си помислят, че никой не може да им помогне да се подобрят и че винаги ще се чувстват зле.

3. Чувство за безполезност, усещане сякаш живота ни няма смисъл. Човек с депресия може да се чувства така, сякаш е безполезен или животът му няма смисъл.

4. Чувство за прекомерна вина. Обикновено е нормална реакция, след като човек каже или направи нещо, за което съжалява, но хората с депресия може да имат продължаващи чувства на вина без причина.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay