Любимите ядки може да имат негативен ефект върху здравето

Не е задължително да ги избягвате напълно

13.04.2023 | 11:48 Редактор: Петя Кръстева
Любимите ядки може да имат негативен ефект върху здравето

Ядките са прекрасни дарове на природата, богати на хранителни вещества. Смятат се за суперхрана заради богатото наличие на фибри, полезни мазнини, витамини, минерали, протеини. Присъствието им е задължително във всяка здравословна диета. Колкото по-разнообразен е изборът ви на ядки, толкова повече ползи ще извлече организмът ви от техните качества. Има някои ядки с потенциално негативен ефект върху здравето.

Не е задължително да ги избягвате напълно, защото наред с отрицателните си ефекти - те притежават полезни вещества и имат висококачествена хранителна стойност.

Кои са ядките с потенциално отрицателен ефект върху здравето и защо трябва да ги ядете в много малки количества?

Кашу

Кашуто е ядка с чудесни качества. То съдържа полезни мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри. Проблемът с кашуто идва оттам, че неговата обвивка всъщност е отровна. Това е и причината сурово кашу да не се консумира.

Важно е да претърпи предварителна обработка, за да е безопасно за здравето. Дори когато на етикета пише, че е сурово, то винаги е преминало процес на бланширане. Препоръчително е да се внимава с количеството кашу, защото колкото повече изядете от тази ядка, толкова повече токсични вещества могат да се натрупат в тялото ви.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay