Искате да отслабнете? Яжте ядки

Те допринасят за понижаване на сърдечносъдовия риск, осигуряват контрол на метаболитния синдром и телесното тегло

26.02.2023 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Искате да отслабнете? Яжте ядки

Ядките са отличен източник на белтъчини, ненаситени мазнини, фибри, минерали, витамини и фитохимикали. Консумацията на комбинация от три различни ядки, в порция от 42 грама на ден, е свързана със значителни ползи здравето. 

Те допринасят за понижаване на сърдечносъдовия риск, осигуряват контрол на метаболитния синдром и телесното тегло. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и полифеноли. Освен това те осигуряват пребиотична активност, модулират състава на чревния микробиом - повишават популациите на полезните чревни бактерии и елиминират патогените. Това се дължи отчасти и на съдържанието на съставки с антиоксидантен потенциал.

Промените в чревния микробиом водят до метаболитни изменения в чревния тракт и кръвообращението. Триптофанът е есенциална аминокиселина, която участва в процесите на синтез на серотонин - "хормонът на щастието". Около 90% от този хормон се образува от чревните клетки и се освобождава в кръвообращението. Процесът се регулира от чревния микробиом. Освен това, той е важен елемент в производството на биактивни метаболити, които са свързани с регулацията на имунните функции. 

Нарушенията в тези метаболитни пътища са характерни за заболявания като диабет, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания и дисрегулация в имунния отговор. Наличието на метаболити на триптофана осигурява понижаване на сърдечносъдовия риск. Освен това, те допринасят за превенция на диабет, притежават противовъзпалителни и невропротективни свойства.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: Pixabay