Колумбия плаща висока цена, за да се справи с хипопотамите на Пабло Ескобар

Операцията по прехвърлянето им ще струва около 3,5 милиона долара

30.03.2023 | 07:38 Редактор: Тодор Петров
Колумбия плаща висока цена, за да се справи с хипопотамите на Пабло Ескобар

Колумбия е постигнала напредък по прехвърлянето на 70 хипопотама в чуждестранни убежища, но намаляването на пораженията, причинени от това необичайно наследство на починалия наркобарон Пабло Ескобар, е свързано с висока цена: 3,5 млн. долара, предаде АФП.

В края на 80-те години на миналия век кокаиновият барон докарва в Колумбия малък брой от африканските животни. Но след смъртта му през 1993 г. животните са оставени да се разхождат свободно в горещ, блатист район в департамента Антиокия, където екологичните власти са безпомощни да ограничат броя им, който вече наброява 150 животни.

Властите съобщиха, че планират да уловят и преместят почти половината от хипопотамите през следващите месеци, като 10 от тях ще бъдат изпратени в светилището Осток в северната част на Мексико, а 60 - в неназован все още обект в Индия.

"Цялата операция ще струва около 3,5 милиона долара", казва пред репортери Ернесто Зазуета, собственик на светилището Осток.

Той и губернаторът Анибел Гавирия от региона на Колумбия, в който се намират хипопотамите, планират да примамят животните в заграждения, където те ще останат затворени, преди да бъдат подготвени за прехвърляне, пише БГНЕС.

Колумбия е опитала програма за стерилизация, за да контролира популацията, но тя се е провалила. Миналата година Министерството на околната среда обяви хипопотамите за инвазивен вид, което отвори вратите за евентуално избиване. Планът за прехвърляне на хипопотамите се разглежда като животоспасяваща мярка. 

Снимка: Pixabay