Как да намалим консумацията на сол и с какво да я заменим?

Цитрусите са отлична алтернатива на подправката

29.03.2023 | 13:06 Редактор: Петя Кръстева
Как да намалим консумацията на сол и с какво да я заменим?

Солта е не само в салатата и ястието ни, тя е в колбасите, пакетираните лакомства С консумацията ѝ трябва да сме много внимателни, ако задържаме излишни течности, ако се борим с високо кръвно, висока кръвна захар, искаме да свалим излишни килограми, страдаме от артрит. Хубавото е, че лесно можем да намалим количеството сол в храната, която си приготвяме.

Чесън

Може да намалите консумацията на солта и да удвоите количеството чесън в рецептите за доматени сосове, ястия, супи, сотирани картофи. Чесънът съдържа съединения, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка.

Лимонов сок или кора

Цитрусите, особено лимоновият сок и кората му, са отлична алтернатива на солта. Сокът и кората от лайм и портокал също имат тези ефекти. Цитрусите подчертават вкуса и са чудесни не само за десерти, но и за дресинги, риба, зеленчуци.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay