Как и защо недоспиването понижава ефекта на ваксините

За здравословно се счита спането по 7-9 часа на денонощие

27.03.2023 | 21:52 Редактор: Вяра Димова
Как и защо недоспиването понижава ефекта на ваксините

Изграждането на имунната защита след поставяне на ваксина се повлиява от часовете сън преди и след манипулацията, разкри научен екип от Калифорнийски университет, Лос Анджелис, САЩ.

Сън под шест часа вечерта преди манипулацията повлиява реакциите в човешкия организъм като понижава ефекта на ваксината. По препоръки възрастните трябва да отделят по 7-9 часа сън на денонощие за поддържане на здравословен тонус на организма.

В проведения мета-анализ е използвана информация за часовете сън и броя на антителата след поставяне на ваксини срещу грип А и хепатит А и B. Данните са групирани и спрямо пола на ваксинираните, тъй като жените обикновено имат по-добър имунен отговор след ваксинация, в сравнение с мъжете.

Тези различия биха могли да се дължат на хормонални, генетични и екологични вариации, които могат да се променят през целия живот. Поради тази причина разликите в имунния отговор биха могли да бъдат по-малко забележими сред по-възрастните.

При анализа на данните екипът установя, че хората, които спят по-малко от шест часа през нощта имат понижено количество на антителата след ваксинация, в сравнение с тези, които спят седем или повече часа. Тази особеност се наблюдава при възрастни между 18 и 60 години. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay