100 г. от рождението на Ваклуш Толев - личността му вдъхновява режисьор за документален филм

"Идеята не е да бъдем простени, въпросът е да се научим да не грешим", казва приживе богословът

18.03.2023 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

Една забележителна личност вдъхновява нов документален филм, чиято премиера е утре в кино "Люмиер". През 2023 г. се отбелязват 100 години от рождението на богослова, мислител и общественик с трудна политическа съдба Ваклуш Толев. Режисьорът Николай Василев сподели пред Bulgaria ON AIR за филма "Ваклуш“.

"Духовни вълни" – така Ваклуш Толев нарича етапите на културно развитие в търсенето на единство в същността на религиите. Ярки следи оставят лекциите, които той изнася през 90-те години пред студенти в София и Пловдив. Приживе завещава като духовно наследство книги, посветени на подредената йерархия на човешките способности.    

"Той дава ключове, които могат да трансформират проблемите на настоящето и да изпратят един по-одухотворен човек в бъдещето", каза режисьорът Николай Василев. 

Толев е роден през 1923 г. Като младеж прегръща идеите на патриотизма. След преврата през септември 1944 г. е изправен пред т.нар. Народен съд. С тежка присъда пребивава в лагера Белене и в още места за репресирани с отнета свобода. В такива условия се отдава на философия и писане. Амнистиран през 1956 г., излиза с възгледа, че страданието е развитие, а злото – нееволюирало добро. Намира работа, макар и често притесняван от апарата на Държавна сигурност. След промяната от 1989 г. отказва да стане депутат, защото, по неговите думи, проблемът не е в демокрацията, а в свободата. Отива си от земния свят преди 10 години, а волята му е на гробния му камък да няма надпис, защото, както казва в един свой стих – "дух и пламък е бил моят път и моето битие".

"Когато той говореше за прошката, говореше, че идеята не е да бъдем простени, въпросът е да се научим да не грешим. Иначе когато човек часа само да бъде простен, стои в статиката. идеята е, че човек е Бог в развитие", поясни Николай Василев. 

По подобие на Сизифовата енергия на своя главен герой авторът е събирал материали и е снимал кадри и интервюта в продължение на 20 години, за да излезе на бял свят филмът "Ваклуш". 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.


1
1 rate up comment rate down comment 0
ха-ха
преди 1 година
Ха-ха. Преди не ми се вярваше, но вярно тези приличат на секта. От всичко най-печеливша ще е щерката Жаклин. Дрънкат някакви отвлечение неща, но им липсва нещо. Не са нормални тези. Пазете се от тях. Повече от 1000 *** няма сред тях. Много искат да привлечат така наречения елит, но той пък един елит. Преди две години щерката отиде на избори с мутрата. Сигнализирай за неуместен коментар