Само няколко грама сирене на ден намалят риска от опасни заболявания

Ежедневната консумация на сирене понижава нивата на холестерола

17.03.2023 | 22:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
Само няколко грама сирене на ден намалят риска от опасни заболявания

Сиренето е богато на хранителни вещества и може да се комбинира с различни храни в състава на множество ястия. То съдържа високи количества пълноценни протеини, мазнини, фосфор, калий и витамин В12, което го прави отлична част от балансираната диета. Установено е, че то допринася за контрола на сърдечносъдовия риск при включването му в хранителния режим.

Проучване от 2016 г. показва, че ежедневната консумация на парче сирене от 50 грама намалява със 18% риска от сърдечно-съдови заболявания. Предполага се, че значение за това има съдържанието на калций, магнезий, калий и витамини.

Освен това консумацията на 12 грама сирене дневно допринася за намаляване на риска от инсулт с 13%. Включването на порция сирене със сходен грамаж в ежедневното ни хранене намалява риска от развитие на диабет тип 2. Това е показало проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Съдържанието на калций допринася за повишаване на инсулиновата секреция, което понижава инсулиновата резистентност. Също така, белтъчините допринасят за повишаване на инсулиновата чувствителност на тъканите.

Проучване, проведено през 2015, е показало, че ежедневната консумация на сирене понижава нивата на холестерола. При сравняване на ефекта на сиренето и маслото върху нивата на "лошия" LDL холестерол, е било установено, че сиренето има по-значителни ползи в това отношение.

Прочети още в Puls.bg.

Снимка: Pixabay