Какво се крие зад олющената кожа на лицето?

Хладно време и прекалено сух тен са основните виновници за сухотата на кожата

04.03.2023 | 18:05 Редактор: Вяра Димова
Какво се крие зад олющената кожа на лицето?

Никой не обича да се гледа в огледалото и да вижда олющена кожа. Понякога може да предвидите кога ви предстои подобно събитие – хладно време, нова рутина с ретинол или прекалено сух тен са основните виновници – но в други случаи сте хванати напълно неподготвени и не разбирате причината зад сухотата. Средностатистическият човек губи над сто килограма кожа през живота си, което е напълно нормално, макар и да звучи някак грубо.

Ето няколко причини за лющенето на кожата:

1. Слънчево изгаряне
Ако някога ви се е случвало да изглеждате като омар след дълъг ден навън, знайте, че лющенето и беленето на кожата със сигурност ще се появи. Това се дължи на възстановителния механизъм на тялото ви, който е предназначен да отдели мъртвите клетки, които са били изгорени, за да се подмлади горния слой на епидермиса.

2. Сухота
Независимо дали се дължи на естествената склонност на тялото към сухота, лишени сте от естествените си мазнини, изложени сте на студено и сухо време или живеете в среда с ниска влажност, има няколко неща, които можете да направите.

3. Екзема
Когато пилингът се появи заедно със зачервена, сърбяща кожа, може да имате екзема. Тя се дължи на генетично предразположение на кожата, която не се възстановява правилно, защото не е в състояние да произвежда серамиди или "лепилото", което държи клетките на кожата заедно.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay.com