Какво представлява нервната болка и как да се справим с нея?

Това явление изисква внимание и специална грижа

01.03.2023 | 12:55 Редактор: Михаела Димитрова
Какво представлява нервната болка и как да се справим с нея?

Нервната болка е еднo от най-неприятните усещания и е от онези физически състояния, които могат значително да затруднят ежедневието ни. Независимо дали говорим за болка в гърба, раменете, врата или китките, е възможно тя да се превърне в редовно явление. Тогава говорим за невропатична болка, която изисква внимание и специална грижа.

В човешкото тяло има две части на нервната система – централна и периферна. Централната включва мозъка и гръбначния стълб, докато периферната е съставена от разклонения на нервите в отделните части на тялото. Тази система отговаря и за сигналите, които карат мускулите ни да се движат. Невропатичната болка може да се появи, ако нервната система е увредена или не функционира правилно. Предпоставки за невропатична болка или невралгия могат да бъдат различни здравословни състояния като диабет, автоимунни заболявания (артрит, псориазис), инфекции, травми или дефицит на витамини от група B. 

Как да се справите с невропатичната болка?

Лечението на проблемите с периферната нервна система е комплексно. Първата стъпка е да се лекува основната причина, която може да бъде травми, заболявания или инфекции. Освен терапията с конвенционални лекарства, специалистите препоръчват редица активности и промени в ежедневието. Някои от основните алтернативни методи за справяне с хроничните нервни болки включват:

Йога упражнения

Редовното практикуване на спорт има редица позитивни ефекти върху цялостното здраве, а опитът показва, че спортът може да помогне и в борбата с невропатичната болка. Според проучване от 2019 г. йогата оказва позитивно влияние върху страдащите от невралгии. Тя раздвижва всяка част на тялото, а  редовното практикуване на йога може да спомогне възстановяването на увредените нервни окончания. Освен това йогата помага за подобряване на качеството на съня и намалява ежедневния стрес. 

Здравословно хранене

Балансираното хранене и доброто общо физическо състояние са съществена част от битката с невропатичната болка. За поддържане на цялостното здраве на организма знаем, че е добре да включваме повече свежи храни в менюто си. Изследване на Imperial College в Англия установява, че консумирането на до 800 г плодове и зеленчуци дневно може да осигури значителна защита срещу всякакви заболявания.

Учените анализират 95 различни проучвания и установяват, че това е оптималният прием, който се свързва с:

33% намален риск от инсулт;

28% намален риск от сърдечно-съдови заболявания;

13% намален риск от рак в сравнение с хора, които не консумират редовно плодове и зеленчуци.

Хранителни добавки

Разнообразното хранене не е достатъчно само по себе си в битката с хроничните нервни болки. Често чрез диетата не си набавяме всички нужни хранителни вещества. Тук идват на помощ хранителните добавки. В много случаи проблемите с периферната нервна система са причинени от дефицити на микронутриенти като витамините от група B и витамин D – тези вещества са в основната на здравата нервна система и трябва да се приемат ежедневно. 

Повече прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay