Какви могат да бъдат пречките пред отслабването?

По пътя към идеалното тегло има много неизвестни

25.02.2023 | 13:24 Редактор: Ирена Бакърджиева
Какви могат да бъдат пречките пред отслабването?

Едва ли има човек, който да не се е опитвал да свали някой друг килограм, а когато говорим за нежната половина от човечеството, вероятно процентът ще е сигурно 80 или 90. Но по пътя към идеалното тегло има много неизвестни – какво да тренираме и колко, с какво да се храним? Да хапваме често или пък да спазваме периодично гладуване? Какви могат да бъдат пречките пред отслабването? Ето и някои от тях:

Може би отслабвате, без да го осъзнавате

Макар и да звучи налудничаво, ако редовно се качвате на кантара и не виждате промяна в теглото, това не означава, че не отслабвате. Всъщност съвсем вероятно е да губите мазнини. Телесното тегло има тенденция да варира с 1-2 килограма в рамките на денонощие. В голяма степен това зависи от храните и часа в който ги консумирате.

Особено при жените хормоните също могат да играят роля в количеството вода, което тялото задържа. Освен това, успоредно със загубата на мазнини, можете и да качите мускулна маса, но това не бива да ви притеснява. Точно обратното – по-голямата мускулна маса ще направи тялото ви по-стегнато и оформено.

За да отчетете напредъка си по време на спазване на хранителен режим и тренировки, можете да използвате и други методи за измерване. Такива могат да бъдат уред за измерване на мазнини (калипер) или пък обикновен шивашки метър. При започване на нова диета винаги си правете снимки. Те, както и начинът, по който стоят дрехите ви, могат да бъдат показателни фактори за загубата на тегло и преструктурирането на тялото.

Не следите точно какво ядете

За да успеете да свалите тегло, наистина трябва да знаете колко и какво ядете. Тук трябва да отбележим, че много по-важно е с храната, която поемате наистина да храните тялото си, а не просто да му давате празни калории. Често пъти когато започват режим, хората са склонни несъзнателно да хапват повече, особено след тренировка.

Според направени проучвания, изгорените калории със спорт всъщност не са толкова много, колкото спортуващите си мислят. И за съжаление, много от хората нямат представа колко всъщност ядат. Спазването на хранителни дневници си остава един от най-ефективните начини за сваляне на килограми. Но хора, склонни към хранителни разстройства, трябва да бъдат предпазливи с този метод, тъй като той може да влоши състоянието им.

Прочети още в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 1 година
една пречка изпитвам на себе си Сигнализирай за неуместен коментар