Кои спортове да тренираме, за да изгорим най-много калории?

Когато искаме да сме във форма, често пъти се питаме кое е по-важно – спортът или храненето

15.01.2023 | 22:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
Кои спортове да тренираме, за да изгорим най-много калории?

Когато искаме да сме във форма, често пъти се питаме кое е по-важно – спортът или храненето. Според някои специалисти диетата е от съществено значение и дори твърдят, че добрата ни визия зависи на 80% от нея. Според други няма как да разделяме храненето от физическата активност и те вървят ръка за ръка.

При проведени проучвания обаче се установява, че хората, които спортуват, имат нужда от повече енергия и съответно калории, поради което са склонни да хапват повече. Ето защо от съществена важност е колко калории се изразходват по време на тренировка.В следващите редове ви предлагаме списък с някои от спортовете, с които ще изгорите най-много излишни калории.

Бягане

Бягането е може би един от най-естествените спортове. Ходенето е едно от първите неща, свързано с двигателната ни активност, които научаваме. Бягането е негов ускорен вариант. Когато обаче говорим за горене на калории, трябва да се има предвид теглото на спортуващия и интензитетът на движение. Ако сте по-тежки и изпълнявате спринтове, за час можете да изгорите около 965 калории. Скоростта, с която трябва да бягате, за да направите това, е 8 км/ч. Ако пък тичате с леко или умерено темпо, калориите, които ще изразходвате, ще са наполовина по-малко.

Футбол

Този спорт безспорно е може би най-популярният в света. Натоварването при упражняването му е голямо, тъй като се редуват бързи спринтове с тичане с по-бавно темпо. За един мач всеки футболист средно изминава около 10-12 километра. Освен физическата активност по време на игра вие ще загубите и солидно количество вода и излишни течности. Ако след това имате възможност и да посетите сауна и масаж, тялото ви би било благодарно. С един час игра на футбол бихте изгорили около 937 калории.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Велосипедист
преди 1 година
30-50км всеки ден със средна скорост поне 25км/ч, събота 160 км със скорост около 20км ч, седем-осем часа и в неделя 100 км. Почивен ден е каране с 18-20км/ч 30-40 минути. Сигнализирай за неуместен коментар