Чудите се защо не отслабвате? Ето ви 5 причини

Идеалната форма е тема, която не е чужда на нито една жена

18.12.2022 | 12:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Чудите се защо не отслабвате? Ето ви 5 причини

Идеалната форма е тема, която не е чужда на нито една жена. Без значение от килограмите, височината и процентът мазнини в тялото ни ние жените изпитваме вечно терзание относно външния си вид. Едва ли има дама, която ще каже смело: "Аз харесвам абсолютно всичко в себе си".

Една тема, която ни обединява безспорно е отслабването. Независимо дали килограмите са 2-3 или повече, всяка от нас има какво да сподели по въпроса. С напредването на годините обаче, отслабването става все по-трудно.

Здравето на чревната ни флора не е оптимално

Все повече изследвания показват колко е важен е микробиомът (сборът от бактерии) за нашето здраве и особено за поддържането на желаното тегло. Проучване от 2020 година установило, че пребиотиците, пробиотиците и синбиотиците може да предотвратят покачването на тегло. Пребиотиците са фибри, които "хранят" добрите бактерии в червата ни.

И макар и да взимаме пробиотици като добавка, ако не подпомагаме добрите бактерии, лошите могат да вземат превес. Препоръчително е да увеличим приема на плодове и зеленчуци, заради съдържащите се в тях фибри и тяхното влияние върху добрите бактерии.

Гените може да не са на наша страна

За мнозина от нас е трудно да го признаем, но гените играят важна роля когато говорим за нашите килограми. В интересно проучване, което служи за база на написването на книга, били наблюдавани близнаци – такива, които живеели заедно и поотделно. В заключение на проучването било установено, че промените в теглото на човек се влияят на около 70% от гените.

Има теория, която твърди, че всяко тяло има своите "щастливи килограми" - оптимално тегло, при което се храним добре и спортуваме, но без да прекаляваме с нито едното от двете. Ако човек иска да достигне килограми, които са много под това тегло, мозъкът започва да саботира този процес. В такъв случай, ако искаме да отслабнем, ще трябва да направим това бавно и постепенно, като по този начин ще излъжем нашето съзнание.

За да запазим свалените килограми, без да ги върнем отново, се препоръчва отслабване с не повече от 10% от общото ни тегло за период от 6 месеца. Например – ако тежим 70 килограма, в рамките на половин година вие трябва да свалите не повече от 7 килограма.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay