Очаквани победители на наградите БАФТА, посветиха статуетка на Христо Грозев

Уилям и Кейт бяха сред специалните гости на бляскавата церемония

20.02.2023 | 13:48 Редактор: Тодор Петров

Филмовият епос за първата световна война "На Западния фронт нищо ново" на Едвард Бергер е големият победител на тазгодишните награди БАФТА. Антивоенната германска драма спечели седем награди от общо 14 отличия, сред които и за най-добър филм, най-добър режисьор, за кинематография и най-добър неанглоезичен филм. 

Черната комедия "Баншите от Инишерин" получи награди за изключителен британски филм и две актьорски награди. Ярката холивудска звезда Кейт Бланшет си тръгна от залата със статуетка за най-добра актриса в главна роля за изпълнението си в "Лидия Тар". Талантливият Остин Бътлър триумфира с наградата за най-добър актьор в главна роля с превъплъщението си в образа на Краля на рока, а касоразбивачът "Елвис" завоюва още няколко приза.

Статуетката за най-добра документална лента отиде при филма "Навални" с участието на Христо Грозев, който не присъства на церемонията, защото получи предварително забрана за това от организаторите. 

Продуцентката Одеса Рей използва благодарствената си реч, за да отдаде почит на разследващия журналист. Екипът, създал филма за Навални, посвети отличието на Христо Грозев. 

"Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев - нашият български маниак с лаптоп, който не може да бъде с нас тук, защото животът му е под заплаха от руското правителство и Владимир Путин", казаха те. 

Гости на бляскавата церемония бяха принц Уилям и съпругата му Кейт. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС