Германия за пример? Балетен директор маже с кучешки изпражнения лицето на критик

Марко Гьоке бил ядосан от рецензията на Вибке Хюстер за предишно представление

13.02.2023 | 14:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Германия за пример? Балетен директор маже с кучешки изпражнения лицето на критик

Награждаваният германски балетен директор Марко Гьоке намаза с кучешки изпражнения лицето на виден критик по време на премиерата на нов спектакъл през уикенда, което предизвиква полицейско разследване, предаде АФП.

Марко Гьоке се е сблъскал с журналистката Вибке Хюстер във фоайето на Държавната опера в Хановер по време на паузата на представлението в събота, съобщи работодателят на Хюстер. Гьоке е бил ядосан от рецензията ѝ за предишно представление.

Шефът на балета "извадил хартиена торбичка, пълна с животински екскременти, и размазал съдържанието ѝ по лицето на нашата танцова критичка", предаде "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

По време на почивката в съботния спектакъл "Вяра - Любов - Надежда" Гьоке се разгневил от негативната рецензия на Хюстер за неговия спектакъл "В нидерландските планини", представен по-рано в Хага.

Твърди се, че Гьоке е заплашил да забрани на критичката да влиза в Хановерската държавна опера и я е обвинил за отменените абонаменти в театъра. Публичното унижение е било и "опит за сплашване на нашия свободен, критичен поглед към изкуството", заявиха от FAZ.

Държавната опера в Хановер заяви, че "много съжалява" за инцидента в събота вечер. "Свързахме се с журналистката веднага след инцидента и ѝ се извинихме лично", заяви директорът на операта Лаура Берман.

Художествената институция ще проучи дисциплинарните мерки, които би могла да предприеме срещу Гьоке, "и след това ще предприеме действия по този вътрешен въпрос", каза Берман. "Дълбоко съжаляваме, че нашата публика е била разтревожена от този инцидент", добави тя, цитирана от БГНЕС.

Гьоке е балетен директор на театъра в Хановер от 2019 г. и носител на Германската танцова награда за 2022 г.

Следващото представление на новия му балет в Хановер е насрочено за 24 февруари, според уебсайта на операта.

Снимка: БГНЕС