"Скрити симптоми", по които да разпознаем диабета

Болестта се характеризира с високи стойности на кръвната захар

05.02.2023 | 19:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Диабетът е коварно заболяване, което тихо и много често незабележимо уврежда тъканите и органите, като води до сериозни дисфункции, а в тежки случаи и до смърт, ако не се контролира. Много хора, които не знаят и не подозират, че имат диабет, дълго време не обръщат внимание на симптомите, които издават това състояние.

Диабетът се характеризира с високи стойности на кръвната захар. Това причинява някои типични и разпознаваеми симптоми – жажда, изпотяване, прекомерно отделяне на урина.

Но освен тези симптоми има и някои необичайни или по-скоро по-малко познати и разпознаваеми, които могат да оставят състоянието скрито задълго.

Пародонтоза

Пародонтозата е сериозна форма на възпалително заболяване на венците. При пародонтозата венецът се отдръпва от зъба, като постепенно корените му започват да се оголват под шийката на зъбната коронка. Колкото по-тежка е формата на диабета и колкото по-дълго остане неконтролиран, толкова по-тежки са уврежданията в тъканите на венеца.

Диабетът, особено с недобре контролирани нива на кръвната захар, създава условия за хронично високи нива на възпаление в тъканите. Това възпаление уврежда не само венците, но и зъбите, костите, органите и системите в тялото.

Промени в кожата

Диабетът може да предизвика и кожни промени. Едни от характерните сред тях са удебелените тъмни петна по кожата, които най-често се развиват по кожните гънки, където има триене. Може да се забележат около врата, свивките на ръцете, слабините, коленете, лактите.

Най-често такива кожни промени се случват при високи нива на инсулин, характерни за диабет тип 2 или предиабет – състояние, свързано с инсулинова резистентност. При тези състояния рецепторите на клетките за инсулина са нечувствителни или слабо чувствителни, което прави усвояването на този хормон силно затруднено. Така в тялото нивата му остават много високи, което причинява редица здравословни проблеми.

Прочети още в az-jenata.bg.