Кардиолози: Пушенето в затворени помещения трови и непушачите

Пасивното вдишване на цигарен дим е рисков фактор, свързан с редица заболявания

03.02.2023 | 18:35 Редактор: Вяра Димова
Кардиолози: Пушенето в затворени помещения трови и непушачите

Пушенето в затворени пространства излага и непушачите на токсичните вещества, отделяни във въздуха в резултат на горенето при цигарите, или т.нар. пасивно пушене. Друг неприятен феномен е лошата остатъчната миризма както в помещенията и колите, така и по дрехите на самия пушач.

Пасивното вдишване на цигарен дим от непушачи е също рисков фактор, свързан с редица заболявания. Доколкото тютюнопушенето в обществени сгради и помещения в ЕС е строго регулирано и забранено на повечето места, много пушачи продължават да пушат у дома и в колите си например. 

Особено в зимните месеци и по време на празници, когато има поводи за много семейни и приятелски сбирки, често се стига до ненужно излагане на тютюнев дим на непушачи и неприятна остатъчна миризма в помещенията, по дрехите и пердетата. В тези периоди първоначалната концепция за "пушене на балкона или терасата" отпада във времето, а ефективното проветряване на помещенията е затруднено от студеното време.

Качеството на въздуха в България, особено в населените места, по принцип не е от най-добрите и дори се влошава допълнително в зимните месеци, особено в мъгливи дни. Столицата например е сред европейските градове с най-мръсен въздух, а през зимата често оглавява дори и световните класации по отношение на финните прахови частици и други замърсители.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay