Как да се отървем от досадните херпеси в домашни условия?

Понякога появата им изисква консултация с лекар

02.02.2023 | 18:37 Редактор: Петя Кръстева
Как да се отървем от досадните херпеси в домашни условия?

Една от най-честите вирусни инфекции, от които страдаме, е херпесът. Той се причинява от вируса херпес симплекс, като той никога не напуска организма. Известни са два типа вирус херпес симплекс – 1 (HSV-1) и 2 (HSV-2), първият е този, който се появява около устата, докато вторият може да засегне гениталиите. Херпес може да се появи и в други части на тялото като лице, хранопровод, гърба. В редки случаи HSV-1 може да доведе до фатален край. Появата на херпес винаги изисква нашето внимание, в някои случаи и консултация със специалист. Стрес, спад на имунитет са сред честите причини за появата на херпес на устата например.

Вижте няколко домашни трика за лекуването му.

Компрес с лед

 Сложете 1-2 бучки лед в чиста и мека кърпа и я приложете върху засегнатата област. Дръжте я няколко минути, след което повторете този трик още 2-3 пъти през няколко часа.

Паста от сода бикарбонат

Прилагането на паста от сода за хляб може да помогне за изсушаване на лезиите и облекчаването на сърбежа. Комбинирайте малко сода за хляб с вода и с помощта на клечка за уши нанесете върху херпеса.

Паста от царевично нишесте

Пастата от царевично нишесте може също да изсуши лезиите и да намали сърбежа. Отново комбинирайте малко нишесте с вода и нанесете върху херпеса.

Чесън

Изследвания показват, че чесънът може да има антивирусни свойства и срещу двата вида херпес. Стрийте 1 скилидка чесън и добавете към нея малко зехтин. Получената смес се нанася върху херпеса. При добра поносимост може да правите тази грижа до 3 пъти на ден.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay