Как да излекуваме себорейния дерматит?

Състоянието се характеризира с поява на сърбеж, жълти и мазни люспи

22.01.2023 | 06:50 Редактор: Тодор Петров
Как да излекуваме себорейния дерматит?

Себорейният дерматит е възпалително заболяване на кожата, което засяга участъците, в които са концентрирани повече мастни жлези - лице, скалп, кожата над гръдна кост. Причините все още не са напълно изяснени, но се счита, че основната са бактериите от вида Malassezia. 

Състоянието се характеризира с поява на сърбеж, жълти и мазни люспи по кожата, скалпа, косата и лицето. Основните елементи в лечението са антимикотичните средства, локалните кортикостероиди и козметичните продукти, които осигуряват справяне с люспите.

Препоръчително е лечението на себорейния дерматит на скалпа да включва измиване на скалпа и косата с шампоан поне два пъти в седмицата, тъй като по-рядкото измиване води до поява на благоприятна среда за развитие на бактериите от вида Malassezia. 

Козметичните и измивни продукти, които съдържат цинк, селен или салицилова киселина, могат да се използват ежедневно или през 2 дни, докато не се достигне оптимален контрол на раздразнението и не се преустанови появата на люспи по скалпа. След това тяхната употреба може да продължи регулярно и да се прилагат по 2 пъти на седмица. 

Себорейният дерматит често става хронично състояние, при което се наблюдават рецидиви след преустановяване на лечението. Ето защо е необходимо дългосрочното приложение на шампоани с антимикотични съставки. 

При засягане на зоната на брадата и веждите се прилага същото лечение, както при себореен дерматит на скалпа. В някои случаи е достатъчно приложение на кремове, съдържащи кетоконазол. По-тежките случаи изискват лечение с кортикостероидни кремове с различна степен на действие. 

Четете повече в puls.bg

Снимка: iStockhoto