Принц Хари разби рекордите по продажби с мемоарите си "Spare"

Първият американски тираж е бил 2 милиона екземпляра, но се е наложило да се печатат още, за да покрият търсенето

12.01.2023 | 22:42 Редактор: Ирена Бакърджиева
Принц Хари разби рекордите по продажби с мемоарите си

Принц Хари постави рекорд с мемоарите си озаглавени "Spare". В първия ден от излизането им на пазара се продадоха 1,4 милиона копия на английски език.

Според изявлението на издателя на книгата Penguin Random House в САЩ, Канада и Обединеното кралство са продадени всички версии (хартиена, аудио и електронна). Издателят отбеляза най-големите продажби през първия ден, на която и да е нехудожествена книга, публикувана някога от "Penguin Random House", най-големият издател в света.

Мемоарите на Хари официално бяха пуснати в продажба във вторник. Някои магазини в Лондон отвориха в полунощ в трепетно очакване на големия интерес. Екземпляри от испанската версия бяха пуснати няколко дни по-рано, което доведе до вихрушка от заглавия и разкрития в световните медии, пише CNN.

От Random House също така заявиха, че първият американски тираж на мемоарите на Хари е бил 2 милиона екземпляра. Наложило се е обаче да печатат още бройки, за да се покрие търсенето.

Издателството обещава "сурова и неподправена искреност" от страна на принца, който озвучава и аудиоверсията на книгата. "Spare" е достъпна на 16 езика по целия свят. 

Херцогът на Съсекс не спестява нищо и разбива на пух и прах обществената представа за себе си като принц, обичащ забавленията и безгрижието. Той разказва за разрушителното върху самия него въздействие на смъртта на майка му, за опита си с наркотиците като метод за справяне със скръбта и за и трудностите си в намирането на любовта, пише "24 часа".

В някои фрагменти мемоарите са хапливи и прекалено критични към определени членове на кралското семейството. Те обаче не обръщат внимание, тъй като останалата част от кралското семейство не коментира мемоарите на принца. Хари неведнъж е споделял, че е против навлизането на медиите в личното му пространство.

"Уязвима и прочувствена, смела и съкровена", "Spare" е историята на човек, който само сме си мислили че познаваме. Вече истински можем да разберем принц Хари чрез собствените му думи", казва в изявлението си Джина Сентрело, президент и издател на Random House Group.

Снимка: БГНЕС