Следпразнична детоксикация - вижте правилните стъпки

Хидратацията играе важна роля в прочистването на тялото

03.01.2023 | 22:52 Редактор: Вяра Димова
Следпразнична детоксикация - вижте правилните стъпки

След коледните и новогодишните празници, прекарани в сладка почивка и изобилие от поводи, които събират хората на маса, е време за бърза детоксикация на организма.

Хидратацията играе важна роля в прочистването на тялото. Най-лесният начин е приемът на достатъчно течности, съдържащи електролити, които помагат за премахването на токсините. Добри алтернативи са вода от краставица и лайм, вода с мента и джинджифил, зеленчуков сок и чай от лимон.

Богатите на мазнини храни, заедно с повишената консумация на алкохол по празниците, нарушат функциите на тялото. Затова пък богатата на фибри диета помага за прочистването му. Този хранителен режим може да включва плодове и зеленчуци като карфиол, репички, броколи, зелени листни зеленчуци, портокали и гуава, които да попълват липсите на фибри и следователно да предотвратяват подуването на корема.

Повишеният прием на диетични фибри предизвиква широк спектър от физиологични ефекти. Те могат значително да променят чревната среда, като повлияят на чревния микробиом, който от своя страна влияе върху чревната бариера, стомашно-чревния имунен и ендокринен отговор и цикъла на азота и микробния метаболизъм. 

Всеки режим на детоксикация трябва да включва и план за физически упражнения. Ако човек не обича фитнес залата, то домашните упражнения като йога, медитация, гимнастика или разтягане може да помогнат за изхвърлянето на токсините от тялото.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: Pixabay