Идея за трапезата за Йордановден: Зелеви сарми с пилешко

На този ден на трапезата се слагат постни ястия

03.01.2023 | 23:07 Редактор: Искра Ангелова
Идея за трапезата за Йордановден: Зелеви сарми с пилешко

На 6 януари отбелязваме Йордановден (Богоявление). На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

На трапезата се слагат постни ястия, орехи, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Ето как да приготвим вкусни зелеви сарми с пилешко.

Продукти:

- 10 средно големи зелеви листа

- 250 г пилешко филе

- 1 малка глава лук

- 1 морков

- 1 к.ч. ориз

- черен пипер

- червен пипер

- олио

- ½ връзка магданоз

- 1 скилидка чесън

Приготвяне:

Най-напред нарежете пилешкото филе и зеленчуците на ситно. В добре загрята мазнина задушете морковите, чесъна и лука. След това прибавете пилешкото филе заедно с подправките, а за финал оставете магданоза.

Когато месото се задуши - сложете ориза с една кафена чаша вода. Добре е плънката да не е напълно сготвена. След това я отделете от котлона и оставете да изстине малко. Във всяко зелено листо сложете по 1-2 с. л. от нея, в зависимост от големината на листата и оформете сарма, съветва az-jenata.bg.

Сармичките се нареждат в тавичка, налива се вода и се запичат, докато зелето омекне (в предварително загрята фурна на 180 градуса).


1
0 rate up comment rate down comment 0
Карък
преди 1 година