Мит или реалност: 10 000 крачки на ден ни поддържат здрави?

Има толкова други начини да изразходвате калории и енергия

27.12.2022 | 11:00 Редактор: Петя Кръстева
Мит или реалност: 10 000 крачки на ден ни поддържат здрави?

Прието е, че трябва да вървим по 10 хиляди крачки на ден, за да се счита, че сме се движили достатъчно и сме изразходвали калории и енергия, така че да останем здрави. Това е мит, в който много хора вярват, защото се е наложил като общовалидна истина, която обаче не е съвсем вярна.

Митът за 10-те хиляди крачки може да накара някои хора да изпитват голям стрес, защото не могат да достигнат този брой крачки. 

Спрете да се стресирате, защото митът за 10-те хиляди крачки е точно това – мит. Има толкова други начини да изразходвате калории и енергия, като същевременно се радвате на живота и не спирате да се движите. Не се фокусирайте единствено върху ходенето пеша и навъртането на точно определен километраж, измерен единствено в този брой крачки.

Няма научни доказателства, че ако паднете под този така наречен минимум от 10 хиляди крачки, няма да имате ползи за здравето. Всъщност, изобщо не е задължително да ходите толкова дълго, за да се радвате на добро здраве и да изразходвате калории и енергия.

Няма нужда да се чувствате виновни, ако сте си поставили за цел да вървите по 10 хиляди крачки на ден и не успявате да го постигнете. Изобщо не е задължително да го правите, защото има толкова други начини да се движите пълноценно.

Четете повече на az-jenata.bg

Снимка: Piaxabay