Какво печелим, изминавайки по 10 000 крачки дневно?

Физическата активност ви помага да намалите нивата на стрес

29.01.2022 | 12:45 Редактор: Теодора Патронова
Какво печелим, изминавайки по 10 000 крачки дневно?

Животът ни става все по-динамичен. Оправдаваме се с много задължения, за да не се храним по-здравословно или да спортуваме. От друга страна забравяме, че ходенето пеш, из природата или на пътеката във фитнеса е най-лесният начин да си осигурим физическа активност. Какво ще кажете за предизвикателството 10 000 крачки на ден?

Ще свалите някой друг излишен килограм

Ходенето ни помага да изгорим част от излишните мазнини, спомага за подобряване на метаболизма, функцията на лимфната система. Изминавайки по 10 000 крачки на ден или дори малко повече, определено ще намалите и задържането на водно тегло. Но разбира се, това не означава, че след като сте ги изминали трябва да се наградите с пица, картофи, сладкиши. Отслабването ще бъде налице, ако към ходенето добавите и здравословен избор на храни и напитки.

Повишаване на енергийните нива

Много хора отказват да спортуват преди или след края на работния ден, тъй като се чувстват уморени. Но когато нивото ви на физическа активност е равномерно разпределено през деня, е по-вероятно да получите дневната си доза физическа активност, без тя да ви претоварва. Може да правите кратки разходки по време на обедната почивка, да се раздвижвате през целия работен ден с по няколко крачки в офиса, да ползвате стълбите вместо асансьора.

Ще се радвате на по-добър сън

Ходенето по 10 000 крачки на ден или повече, определено е изморително. Но хубавото е, че по този начин физическата активност ви помага да намалите нивата на стрес. Ако разходките ви са в парка, планината, природата допълнително ви помага да балансирате емоциите си. В края на деня сте по-удовлетворени, спокойни и рискът от безсъние е по-малък.

Положителна гледна точка за живота

Ходенето определено ни помага да поддържаме по-добра физическа форма. Когато нивото на физическа активност се повиши, тялото ви отделя хормони на щастието, известни като ендорфини. Ефектът, който имат върху тялото ни е да ни помагат да се чувстваме по-щастливи, спокойни, да се усещаме добре със себе си. Всичко това ни помага да гледаме на предизвикателствата в живота ни не като на непреодолими препятствия. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК