Диетолог посочи най-полезните храни през зимата

Хубаво е в диетата да се включи риба, тъй като е от основните източници на Омега-3 мастни киселини

11.12.2022 | 20:55 Редактор: Тодор Петров
Диетолог посочи най-полезните храни през зимата

Диетоложката Елена Свиридова посочи най-полезните продукти през зимата. Специалистката съветва да се включи в диетата риба, тъй като това е един от основните източници на Омега-3 мастни киселини. Според нея те засилват имунната система, стените на кръвоносните съдове, костната система, както и защитата на дихателната система от инфекции. 

"Ако сте уморени от рибата, но искате да попълните своите Омега-3, можете да опитате да ядете орехи, ленени семена, боб и чиа", каза тя. 

Също така е важно да включите зеленчуци, които растат под земята, включително моркови, цвекло и картофи, във вашата зимна диета, съветва диетоложката. Те съдържат достатъчно количество витамин А. Специалистката добави още, че богати на въглехидрати храни ще даде много енергия.

В същото време е необходимо да се спазва мярката с тези зеленчуци и правилно да се комбинират с фибри, посочи Свиридова, цитирана от БГНЕС. Друга важна зимна храна са плодовете, особено цитрусите. Според експерта мандарините и портокалите са източник на фибри и флавоноиди.

Специалистката препоръча и пиенето на повече вода. "През есента и зимата хората прекарват повече време на закрито с включено отопление. Тялото трябва да попълни количеството влага за правилно функциониране и усвояване на хранителните вещества", добави тя.