Кои са признаците на дефицит на витамин Е?

Сред източниците му са авокадо, натурални и нерафинирани растителни масла

10.12.2022 | 22:51 Редактор: Петя Кръстева
Кои са признаците на дефицит на витамин Е?

Витамин Е е изключително ценен и важен за организма. Той е един от четирите мастноразтворими витамини. Това означава, че са нужни здравословни мазнини, приети чрез храната, за да бъде правилно и качествено усвоен витамин Е. В отсъствие на мазнини в храната или в организма, усвояването му е значително затруднено и намалено. Това може да доведе до дефицит, който има своите проявления.

Витамин Е е известен със своите ползи за красива, гладка и стегната кожа. Той е основен елемент в редица козметични продукти за грижа за кожата. Освен това, той е отговорен за правилното протичане на функциите на сърдечносъдовата, нервната, имунната системи. Той има изключително мощни антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията, борят се с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, намалява риска от хронични заболявания и съдейства за облекчаването на симптомите им, когато са налице, пише healthdigest.com.

Сред най-добрите източници на витамин Е са авокадо, натурални и нерафинирани растителни масла, манго, аспержи, зърнени култури, тъмнозелени листни зеленчуци.

Ако се съмнявате за дефицит на витамин Е, консултирайте се с лекар. Какви са признаците на дефицит на витамин Е?

Неврологични смущения

Според проучване от 2015 година, публикувано в Journal of Movement Disorders, витамин Е е от съществено значение за поддържането на нормалните функции на нервната система и провеждането на нервните импулси между мозъка и всички останали органи и системи. Дефицитът на витамин Е би могъл да доведе до невропатия и други смущения в неврологичните функции.

Влошено здраве на мозъка

Тъй като витамин Е е много важен за нервната система, той оказва влияние и върху мозъка - като център на нервната система. Той е мощен антиоксидант, благодарение на който мозъкът функционира добре. Недостигът на витамин Е може да доведе до влошена мозъчна функция.

Четете повече по темата az-jenata.bg

Снимка: Pixabay