Витамините, които укрепват организма ни

Витамин С за укрепване на имунната система

20.11.2022 | 22:45 Редактор: Ваня Кузманова
Витамините, които укрепват организма ни

Балансираната диета и редовната консумация на пресни и сезонни плодове и зеленчуци, набавянето на достатъчно фибри, протеини и омега 3, 6 и 9 мастни киселини осигурява значителна част от витамините, от които се нуждае тялото. 

 Витамин С за укрепване на имунната система

Витамин С осигурява значително укрепване на организма и подобряване на защитните механизми. Редовният му прием има дълготраен ефект за справяне със стреса и добра ревитализация. Следователно витамин С е ценен елемент в борбата срещу сезонния спад на енергия и имунна защита. Препоръчителният дневен прием на витамин С е 110 mg за жени и 90 mg за мъж. Въпреки това пушачите, възрастните хора, бременните и кърмещите жени, както и хората, изложени на високи нива на стрес в ежедневието, имат нужда от повишен прием.

Витамин D

Нашето тяло произвежда витамин D под действието на ултравиолетовите лъчи от слънцето, поради което често дефицитът настъпва през зимата и то най-често при хората, живеещи в градска среда. Той е от съществено значение за метаболизирането на калция в тялото, допринася за здравето на костите и зъбите и има важна роля в превенцията на сезонната депресия.

Магнезий

Магнезият е ценен елемент за подсилване на организма срещу студа, стреса и депресията. Той е основен минерал за тялото, тъй като участва в голям брой метаболитни реакции. Набавянето му чрез хранителни добавки, е най-пълноценно при прием на морски магнезий, съчетан с витамин B6, което осигурява по-добро проникване на магнезия във всяка една клетка на организма.

Цинк

Цинкът има ключова роля в растежа, неврологичните и репродуктивните функции. Основните му ползи са за повишаване на активността на антиинфекциозните бели кръвни клетки - левкоцити, което подобрява имунния отговор и възстановяването на организма в случай на генерализирана слабост. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
А цинкът с какво се комбинира за по-добро усвояване? Сигнализирай за неуместен коментар