Time избра Зеленски за "Личност на годината": Спечели световно признание с куража си

"Успехът му като лидер във военно време се основава на факта, че неговата смелост е заразна", пише списанието

07.12.2022 | 17:34 Редактор: Ирена Бакърджиева
Time избра Зеленски за

Украинският президент Володимир Зеленски и "духът на Украйна" са човек на годината на списание Time, съобщиха от изданието. Те публикуваха и корица с лика на Зеленски, на която e заобиколен от украинския народ.

Списанието посочи, че той е вдъхновил украинците и е спечелил световно признание за куража, проявен при съпротивата срещу унищожителната руска инвазия.

"Успехът на Зеленски като лидер във военно време се основава на факта, че неговата смелост е заразна. През първите дни на инвазията тя се разпространи сред украинското политическо ръководство, след като всички разбраха, че президентът е наблизо", пише още Time.

Журналистите на изданието разказват за посещението на Зеленски в Херсон. Охраната му е била против посещението там, но той обяснява, че това е негов дълг да покаже на тези хора, че след 9 месеца окупация Украйна е с тях.

Изданието посочва още, че биографията на Зеленски по никакъв начин не предвещава неговото желание да остане на място и да се бие. Той никога не е служил в армията, нито пък е показвал интерес към военното дело.

Президент е едва от април 2019 г. А преди това актьор и филмов продуцент. "Сега неговата публика е светът", пишат още от Time.