Защо понякога децата проговарят по-късно?

Важно е да се отбележи, че всяко дете се развива с индивидуални темпове

02.12.2022 | 23:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Защо понякога децата проговарят по-късно?

Изключително бурно е развитието до навършването на 3 години, не само за мозъка, но и за редица способнoсти – фина и груба моторика, координация, контрол върху тялото. Освен това този период на ранно детство е изключително сензитивен и за развитието и формирането на говорните способности.

Важно е да се отбележи, че всяко дете се развива с индивидуални темпове и трябва да бъде сравнявано не с напредъка на своите връстници, а с неговия собствен. Освен това може да има периоди на бързо и значително по-бавно развитие, което не бива да притеснява родителите.

Докато за късното прохождане могат да бъдат положени усилия и да се вземат допълнителни мерки като качествени и удобни обувки, използване на уолкъри, колани, то с проговарянето забързването на процеса е по-трудно.

Първите целенасочени думи се появяват около 12-месечна възраст, като може да се изчака до 18 месеца, предвид индивидуалните темпове на развитие на всяко дете. Като в този период детето си служи с поне десет думи от обкръжаващата го среда – мама, тати, мляко, супа.

В периода от 18 месеца до 2 години думите изместват значителна част от движенията. Малкото дете се опитва да разбира чуждата реч. Активният речник се увеличава, макар и с малко на брой нови думи.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay