Заменете кафето с тези ободряващи напитки

Не бива да прекаляваме с кофеина

24.11.2022 | 12:57 Редактор: Петя Кръстева
Заменете кафето с тези ободряващи напитки

Кафето е може би най-популярната напитка на света. Тя е част от сутрешния ритуал на почти всеки човек, а за мнозина от нас стартът на деня без чаша ароматна течност е немислим. И все пак, ако искаме да спазваме здравословен начин на живот, не бива да прекаляваме с повече от 1-2 чашки кафе.

Какво става обаче, ако имаме непоносимост или пък кофеинът дразни стомаха ни? Ако имате подобни оплаквания, ето няколко алтернативи, с които ще можете да дадете начало на деня си и да се радвате на бодрост и енергия. 

Чай матча

Този вид зелен чай се произвежда чрез запарване, изсушаване и смилане на листата на растението. За разлика от обикновения зелен чай, при този се консумира цялото листо и поради тази причина наличието на антиоксиданти е много по-концентрирано. Много от полезните свойства на този вид напитка се дължат именно на наличието на тези специфични антиоксиданти. За зеления чай се твърди, че помага при намаляване на теглото и процента мазнини, както и че може да намали риска от развитието на диабет тип II.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay