Как да избегнем сериозните падания в сезона на заледяването

Трябва да се ходи с малки стъпки, бавно, с леко присвити колене

23.11.2022 | 13:25 Редактор: Петя Кръстева
Как да избегнем сериозните падания в сезона на заледяването

Tравмите от подхлъзване и падане се увеличават значително през зимата заради заледяването. Паданията крият риск не само от изкълчвания, но и от фрактури, към които са особено предразположени възрастните. Причината е понижената костна плътност – остеопения, както и повишеният процент на остеопороза.

Чести фрактури се получават в областта на лакътната става и глезените. Фрактурите в областта на глезена се съпровождат обикновено с изразени циркулаторни смущения и развитие на оток и кръвонасядане. От значение е ранното раздвижване, което осигурява добра трофика на хиалинния хрущял.

При падания по гръб, когато тежестта на тялото обикновено се поема от лактите, травмите са в горните крайници. Проблем е по-дългото обездвижване в лакътната става, когато се налага такъв тип, тъй като води до контрактури и съответно до намаляване степента на подвижност. Поради тази причина се препоръчва обездвижването да бъде за не повече от 2 седмици.

Чести са фрактурите в бедрената шийка, които основно засягат жени след менопауза и по-възрастни мъже. Причината е намаляването на костната плътност

При децата най-честите счупвания са на малките кости – основно се засягат пръстите и областта на китките.

Как да намалим травмите?

При заледяване е от значение да се ходи с малки стъпки, бавно, с леко присвити колене. Важен е подборът на обувки - с равна подметка и добър грайфер. Ръцете трябва да бъдат свободни, за да може при евентуално подхлъзване да се запази равновесие.

Инстинктивно е падането върху длан, когато рискът за фрактури в гривнената става, лакътя и раменната значително нараства. Някои експерти препоръчват странично падане, тъй като е с най-малка вероятност за травматизъм.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay