Парад на котешката красота в София, сребърна британска късокосместа за €10 000

Десетки любители на котките се включиха във второто издание на "All about cats!"

13.11.2022 | 14:50 Редактор: Искра Ангелова

Десетки любители на котките се включиха във второто издание на Международната изложба "All about cats!". Тя привлече и редица столичани, които се радваха на разнообразието от всякакви видове породи котки, от персийки и британски късокосмести до "Египетска Мао" и екстравагантната порода "Сфинкс".

Красота, интелигентност и автентичност към породата - това са само някои от критериите, които трябва да определят коя е най-добрата котка на тазгодишната международна изложба. Според участниците и посетителите на котешкия панаир обаче всяко едно от мъркащите животинчета е перфектно.

Въпреки това, конкуренцията е огромна. На изложбата за котки има над 130 екземпляра. Марвин е само на 2 години и половина, но вече е шампион.

"Предстои му да стане световен шампион. Това е генетично черна котка", коментира представител на изложбата.

Марвин е от красивата порода сребърна британска късокосместа, която е и доста скъпа.

"Най-скъпата ни котка е 10 хил. евро, но този е лично наше производство", допълни тя.

Британска късокосместа е породата и на голямата звезда на изложбата. Световният шампион Бенджамин е ненадминат в състезанията - често му се налага да пътува в цяла Европа заради конкурси.

"Той е много масивен, изражението е нещото, което най-много впечатлява съдиите. Няма титла, която да не е печелил. Тежи 8 килограма, знам го, защото това е максимумът за пътуване в самолет, а на нас ни се налага заради изложбената му кариера", сподели Габриела Димова.

Несъмнено най-големият участник е 4-годишният представител на породата мейн куун, който тежи 12 килограма.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС