Отървете се от мръсотията по обувките с няколко лесни трика

Различните видове кожа се нуждаят от специфични грижи

02.11.2022 | 16:42 Редактор: Петя Кръстева
Отървете се от мръсотията по обувките с няколко лесни трика

Есента и зимата са двата сезона, в които цапаме обувките си най-много. Валежите от дъжд и сняг правят условията сурови и са истинско предизвикателство за обувките и ботушите. Кожените обувки могат да пострадат сериозно от влагата и калта. Правилното им почистване е съществено за запазването на обувките и ботушите ви в прекрасно състояние за по-дълго.

Не всички кожени обувки обаче се почистват еднакво. Различните видове кожа се нуждаят от специфични грижи. С помощта на някои трикове за поддръжка ще може да ги направите отново като нови.

Обувки от гладка кожа

Най-напред свалете връзките, ако има такива. След това изчеткайте мръсотията със суха четка или памучна кърпа. Ако използвате четка, най-добре е да е с естествени косми, за да не надраскате и увредите кожата. Смесете малко вода в купа с 1-2 чаени лъжици течен сапун и разбъркайте. Внимателно потопете памучна кърпа в разтвора, изцедете я добре и избършете добре кожата на обувките.

Повторете това, докато се уверите, че мръсотията е паднала изцяло. След това избършете с чиста влажна кърпа, която е напоена само с вода, за да премахнете остатъците от сапун.

Велурени обувки

Велурът е капризна кожена материя, която изисква специални грижи. Трудно е да се почисти и често остават петна. За да се справите със замърсяванията на велурени обувки или ботуши, най-напред използвайте суха четка, но с по-груб косъм, с помощта на която да отстраните засъхналата мръсотия и остатъци. Действайте с леки кръгообразни движения, за предпочитане по посока на влакната на велура.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: БГНЕС