Ползите от цинка при акне и настинка

Той има важна роля в растежа, имунния отговор, неврологичните и репродуктивните функции

28.10.2022 | 13:19 Редактор: Ваня Кузманова
Ползите от цинка при акне и настинка

Цинкът е микроелемент, който се съдържа естествено в тялото. Той присъства във всички клетки, включително надбъбречните жлези, кожата, части от мозъка, панкреаса, очите, простатата и спермата.

Цинкът има важна роля в растежа, имунния отговор, неврологичните и репродуктивните функции. Необходим е за повече от сто жизненоважни ензимни процеси в организма. Участва в синтеза на ДНК, РНК и протеини, както и в имунните процеси, процесите на заздравяване на рани, репродуктивността и растежа. Има важна роля в модулирането на настроението и запаметяването, както и в зрението, вкуса и обонянието. 

Ползи при настинка

Скорошни проучвания показват, че цинкът намалява продължителността и тежестта на симптомите на настинка, при условие, че се приема в рамките на първите 24 часа от началото на симптомите. Ако се приема превантивно за поне 5 месеца, намалява повторната поява и тежестта на инфекциите. 

Цинк срещу акне

Няколко проучвания, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век са показали, че приемът на добавки с цинк може да намали броя на лезиите при пациенти с акне. Скорошно проучване е показало ползите от приема на цинков глюконат, в продължение на 3 месеца, в борбата с акнето.

Повече по темата четете в puls.bg  

Снимка: Pixabay