Отървете се от тези вредни навици и ще спите "като бебе"

Синята светлина превъзбужда сетивата

25.10.2022 | 21:34 Редактор: Петя Кръстева
Отървете се от тези вредни навици и ще спите

Храним се здравословно, спортуваме, избягваме пържени и мазни храни, пием вода. Има ли обаче нещо, което пропускаме в този ред на мисли? Една съставна част от здравословния режим е добрият сън. Според редица изследвания той е толкова важен, колкото и диетата и физическите упражнения. Ако не успеете да си набавяте здравословната доза сън за денонощие – можете да изпитате затруднения със съсредоточаването, нивата на енергия, а освен това и рискувате да си докарате хормонални проблеми и да нарушите цялостната функция на мозъка си. Не е за подценяване и още един факт – недостатъчният сън може да е причина за наднормено тегло както при възрастните, така и при децата. Има ли начин да подобрим както количеството на съня, така и неговото качество?

Намалете дремките през деня

Ако сте от хората, които имат възможност и обичат да си полегнат след обилен обяд, внимавайте, този ваш навик може да е причина за трудното ви заспиване вечер. Опитайте се да намалите продължителността на дрямката – нека тя не надвишава 30 минути. И не забравяйте – лягането веднага след хранене може да ви донесе куп здравословни проблеми – от затлъстяване до високи нива на кръвна захар. В идеалния вариант след хапване се разходете, а чак тогава полегнете.

Не използвайте устройства вечер

Дългите часове, прекарани пред телевизора в опит да се приспите, няма да дадат резултат – точно обратното. Синята светлина, която се излъчва от всички електронни устройства – телефони, таблети, телевизори – е причина за превъзбуждане на сетивата ви. Това нарушава производството на хормони, отговарящи за съня и заспиването. Опитайте се да намалите темпото вечер като за два или три часа преди лягане избягвате да ползвате електронни устройства – така ще дадете сигнал на тялото си, че е време за сън. Това правило ще се отрази благотворно не само на вас, но и на вашите деца – екраните са честа причина за трудното заспиване на малчуганите.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК