Vogue ще посвети следващия брой на Елизабет II с тъмнолилава корица

Оказва се, че оттенъкът е известен сред кралските особи от векове

15.10.2022 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Vogue ще посвети следващия брой на Елизабет II с тъмнолилава корица

Свикнали сме да виждаме модните списания с цветни и привлекателни корици, особено когато става въпрос за модната библия Vogue. Този ноември обаче нещата ще бъдат доста по-различни.

Преди дни се появи официалната корица на британското издание, като тя е изцяло черна, с изключение на белите букви, с които е изписано Vogue и "Нейно Величество кралицата". Точно така, списанието почита смъртта на Елизабет II, спазвайки дългогодишна традиция при смъртта на монарх. Ако трябва да сме точни, корицата всъщност е много тъмнолилава, за да бъде в тон с кралските цветове.

Черните корици на Vogue са традиция, като през 106-годишната си история списанието е почитало смъртта на крал Джордж V през 1936 и на крал Джордж VI през 1952 година. Относно защо цветът е тъмнолилаво, а не черно, от изданието обясниха решението си в официално съобщение. Оказва се, че всичко се свежда още до кралица Елизабет I, която превръща цвета в кралска традиция.

"Оттенъкът е известен сред кралските особи от векове, като естествената лилава боя е сред най-скъпите. През XVI век Елизабет I забранява на всички от вътрешния ѝ кръг, освен нея, да носи лилаво, докато Елизабет II облича роба, съставена от повече от 22 метра лилаво кадифе за коронацията си в Уесминстърското абатство през 1952 година", пишат от Vogue. Допълват, че Имперската държавна корона, която беше поставена върху ковчега на покойната кралица, включваше лилавия цвят.

В броя си от февруари 1936 година – първият с корица, посветена на смъртта на монарх – списанието пише, че отразява събитие, което заличава всички останали, а именно смъртта на Негово величество крал Джордж. Той е описан като "член на обществото, отдаден фермер, умел яхтсмен, любител на конете и опитен в стрелбата". Все пак Vogue съобщава и за водещите тенденции по онова време, поддържайки реномето си на модно списание.

Още по темата четете в Tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК