Как да действаме при висока температура на детето?

Обикновена настинка или друга вирусна инфекция понякога може да причини доста висока температура

15.10.2022 | 16:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да действаме при висока температура на детето?

Допирът до кожата или челото на бебето често е достатъчен, за да ориентира родителя дали то има висока температура. Въпреки това този начин за измерване на температурата не осигурява категоричност и точност.

За тази цел се препоръчва употребата на цифров термометър, който да потвърди или отхвърли наличието на треската. Треска се наблюдава при следните стойности на температурата:

  • Измерена орално - в устата: над 37,8 °C
  • Измерена ректално - в ануса: над 38 °C
  • Измерена в аксиларна позиция - под мишницата: над 37,2 °C.

Стойността на температурата, от своя страна, не е показател за сериозността на причината, която е довела до повишаването ѝ. Обикновена настинка или друга вирусна инфекция понякога може да причини доста висока температура, но това не означава, че има сериозно заболяване. Понякога някои сериозни инфекции, особено при кърмачета, може да не причинят треска.

Температурата може да се повишава и спада. Това води до втрисане, което настъпва когато температурата на тялото започне да се повишава. Детето може да се поти, за да отдели допълнителна топлина, когато температурата започне да намалява.

Понякога при децата с треска се наблюдава ускорено дишане и пулс. Препоръчва се консултация със специалист при нарушения в дишането, които продължават както по време на вдигането на температурата, така и след спадането.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК