Проучване: Производството на пилешко вместо говеждо месо намалява потреблението на вода

Снабдяването с храни в световен мащаб е изложено на риск

10.10.2022 | 16:05 Редактор: Петя Кръстева
Проучване: Производството на пилешко вместо говеждо месо намалява потреблението на вода

Според проучване на консултантската компания PwC Strategy& настоящият тип производство на храни и особено високата консумация на месо застрашават бъдещото снабдяване с храни в световен мащаб. 

Според статистиката хранителната индустрия е отговорна за две трети от световното потребление на прясна вода, три четвърти от замърсяването на водните басейни с хранителни вещества и една четвърт от всички емисии на парникови газове.

На фона на нарастването на световното население е необходима спешна промяна в производството на храни, пишат експертите. Настоящата система не е устойчива. Само войната в Украйна е била достатъчна, за да предизвика драматично увеличение на цените на храните в световен мащаб, поясняват експертите, цитирани от DPA. 

Според проучването на PwC основна роля играе рязкото увеличаване на потреблението на месо в световен мащаб през последните десетилетия. Понастоящем около 80% от земеделските площи се използват пряко или косвено за производство на месо. С това обаче се покриват само единадесет на сто от световното потребление на калории.

Затова и в бъдеще промяната на хранителните навици ще бъде решителна стъпка към осигуряване на прехраната на населението на света. Замяната на говеждото месо с пилешко може да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид от производството на месо и да намали потреблението на вода с около 30%. Ефектът би бил още по-голям, ако преминем на вегетарианска или веганска диета, казват учените. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК