Кои са причините да ядем шамфъстък по-често?

Тази ядка намалява холестерола

07.10.2022 | 10:40 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са причините да ядем шамфъстък по-често?

Здравето и състоянието на сърцето зависят до голяма степен от начина на живот и хранене. Храната може да има както вредни, така и изключително полезни ефекти върху сърцето. Всичко зависи от това каква храна ще предпочетем да консумираме в ежедневието си и в какви количества. 

От друга страна, здравословните храни, съдържащи антиоксиданти, витамини, минерали и фибри са полезни за сърцето, като насърчават и подобряват функциите на сърцето. 

Шамфъстъкът е една от тези храни. Повечето ядки са полезни за сърцето, но шамфъстъците имат особено здравословен ефект върху сърдечносъдовата система. 

Шамфъстъкът намалява холестерола 

Един от най-важните показатели за добра сърдечна функция е нивото на холестерол в кръвта. Ако холестеролът е висок, това означава, че рискът от натрупването му в кръвоносните съдове е висок. Натрупаният холестерол образува плаки по стените на артериите, те се втвърдяват, губят еластичността си и способността да изпомпват нормално кръвта. 

Шамфъстъкът се свързва с понижаване на кръвното налягане 

Кръвното налягане е показател, който също оказва огромно влияние върху състоянието на сърцето и кръвоносната система. Наричат го „тихият убиец“, защото високото кръвно не издава особени симптоми, подсказващи за наличието му. Обикновено може да е придружено със стягане в задната част на главата и тила, с главоболие, на които пациентите невинаги обръщат внимание. В много случаи внезапно настъпват инфаркт или инсулт вследствие на неконтролирано високо кръвно, които са следствие от продължителното му влияние върху тъканите.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК