Какви билки да приемаме за защита от вируси и за силен имунитет

Антивирусните билки имат и редица други ползи за здравето

05.10.2022 | 12:25 Редактор: Тодор Петров
Какви билки да приемаме за защита от вируси и за силен имунитет

През есента добавяме към менюто си различни храни, подправки, напитки и билки, за които знаем, че спомагат за подсилване на защитните сили на организма. Примери за такива са чесън, лук, гъби рейши, мед, джинджифил, шипки и други.

За т. нар. антивирусни билки например се смята, че потискат развитието на вирусите, подсилват имунната система, което позволява на тялото да атакува вирусни патогени. Антивирусните билки не само се борят с вирусни инфекции, но имат и редица други ползи за здравето, като сърдечносъдова, храносмилателна и противовъзпалителна подкрепа.

Преди прием на посочените билки и гъби се консултирайте с лекар.

Бъз

Бъзът има мощни имуностимулиращи и антивирусни свойства. Редица изследвания са доказали, че той може да помогне за съкращаване продължителността на симптомите на настинка и грип. Бъзът е богат на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, но също така съдържа имуностимулиращи вещества, наречени антоцианини. Бъз можем да намерим под формата на сок, чай, хранителни добавки.

Корен от астрагал

Коренът от астрагал е друга мощна антивирусна билка, която се използва в традиционната китайска медицина от векове и основната му употреба е да стимулира имунната система на организма. Научните изследвания показват, че астрагалът има антивирусни свойства и стимулира имунната система, което го прави едно от най-добрите естествени средства за по-бързо възстановяване от грип и настинка.

Ехинацея

Ехинацеята е супербилка за здравето, която може да се намери под формата на хранителна добавка и чай. Смята се, че редовната ѝ консумация е полезна за цялостното здраве и подсилване на имунитета. Според учени, фитохимикалите в ехинацеята имат способността да намаляват вирусните инфекции и туморите.

Ехинацеята е едно от най-мощните естествени антивирусни средства срещу вируси атакуващи хората. Билката съдържа съединение, наречено ехинацеин, което възпрепятства бактериите и вирусите да проникнат в здравите клетки. Смята се също така, че тя помага за намаляване на възпаленията, подобрява състоянието на кожата при кожни проблеми, облекчава кашлицата и други.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец