Грешките, които допускаме при използването на боба в консерва за ястията ни

Грешим, ако не отцеждаме и изплакваме боба

01.10.2022 | 07:10 Редактор: Ваня Кузманова
Грешките, които допускаме при използването на боба в консерва за ястията ни

Консервираните храни могат да са вашето спасение, когато нямате време за продължително готвене или искате да добавите бърз щрих към някоя любима рецепта. Бобът в консерва е един такъв пример, който скъсява времето за готвене, тъй като е предварително сварен. Ако го използвате, няма да ви се налага да го варите няколко пъти, да изхвърляте водата, да използвате тенджера под налягане. Имате страхотен вкусен боб за минути. 

Но бобът в консерва не е като суровия боб. Много хора грешат, като ги третират по еднакъв начин. Затова и ястията им може да не се получат, както са желали. 

За да използвате консервиран боб по най-добрия начин в ястията си всеки път, вижте кои грешки не трябва да допускате. 

Не отцеждате и изплаквате боба

Консервираният боб се опакова във вода със сол и отделеното от него нишесте при варене. Колкото по-дълго стои консервата, толкова повече течността се насища с нишесте. Бобът може да промени вкуса и текстурата си, ако не се отцеди. С изплакването му премахвате до голяма степен металния вкус от опаковката, солта и нишестето. Освен това намалявате и въглехидратното съдържание на боба, тъй като нишестето е наситило течността. По този начин ще избегнете промени във вкуса и текстурата на ястията, към които го добавяте. 

Използвате повредена консерва 

Консервите, които използвате, трябва да са изцяло здрави. Не забравяйте, че това са храни, които стоят дълго време в складове и магазини, а след това вероятно и във вашия килер. Ако използвате повредена консерва, вероятността бобът в нея да е също така увреден от навлезлия въздух е голяма. Никога не използвайте компрометирана кутия. 

Не правите нужните съображения

Ако третирате консервирания сварен боб като суров, това е грешка. Суровият боб има нужда от продължително готвене, за да омекне. Консервираният е вече приготвен и трябва да се слага накрая в ястията, така че да не стане на каша. Той може да се използва и директно в салати и предястия без термична обработка. Не забравяйте това, за да не нарушите текстурите на гозбите, които приготвяте с него.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК