Как да съживим увредената си коса?

По-грубата коса може да понесе повече нагряване

07.09.2022 | 23:30 Редактор: Ваня Кузманова
Как да съживим увредената си коса?

За да подобрите външния вид, текстурата и гъстотата на косата си, е важно да имате предвид някои фактори, които имат значение за състоянието ѝ. 

Каква текстура има косъмът ви?

Не всяка коса е еднаква. Някои видове косъм са по-твърди и груби, други са меки и нежни, късат се лесно и се увреждат от минимални влияния. Например, по-грубата коса може да понесе повече нагряване от меката и крехка коса с нежен, лесно късащ се косъм. Важно е да определите вида и текстурата на косъма си, за да сте наясно колко и как можете да оформяте, стилизирате, боядисвате и нагрявате косата си.

Боядисването уврежда ли косата ви?

Боядисването на косата я уврежда. Независимо каква боя използвате – амонячна или безамонячна, дори къна, косъмът страда, но по различен начин. Химикалите в боите за коса навлизат в косъма и променят структурата му, правейки го уязвим. Най-агресивни са амонячните бои, но и останалите имат своите негативни влияния върху косъма. Колкото по-често използвате боя и колкото по-агресивна е тя, толкова по-голям е рискът от увреждане на косата.

Каква четка за коса използвате?

Не всички четки за коса са еднакви. Всяка от тях въздейства по различен начин върху косата. Четките с естествен косъм имат по-щадящ ефект върху косата, докато четките с груби метални или пластмасови "бодлички" скубят косата, накъсват я, вадят я от корена и в крайна сметка причиняват силно увреждане. Важно е да съобразите подбора на четка за коса с вашите нужди според типа косъм. Така ще намалите увреждането и ще стимулирате растежа.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
къдрав
преди 1 година
Аз например не се реша. Сигнализирай за неуместен коментар