Кога се налага операция при изкривена носна преграда?

Здравословни проблеми като алергичен ринит, хроничен синузит и наднормено тегло могат да влошат запушването на носа

02.09.2022 | 12:53 Редактор: Теодора Патронова
Кога се налага операция при изкривена носна преграда?

Изкривена носна преграда означава, че хрущялът и костта, които разделят ноздрите и дясната и лявата страна на носния дихателен път, са по същество изкривени. Малките отклонения обикновено не причиняват забележими симптоми и могат да бъдат оставени без лечение. Но ако отклонението е голямо, то може да причини затруднения в дишането, кървене от носа, запушен нос и шумно дишане, които може да изискват корекция.

Поради нормалния процес на стареене на хрущяла в носа, изкривената носна преграда може да се влоши с времето. Здравословни проблеми като алергичен ринит или хроничен синузит и наднормено тегло също могат да влошат запушването на носа, причинено от изкривената преграда. 

Ако симптомите на изкривената носна преграда са тежки и/или ако възникнат проблеми с дишането като хъркане или сънна апнея, лекарят може да препоръча септопластика за коригиране на изкривената преграда на носа.

Септопластиката включва хирургично счупване на хрущяла, който изгражда носната преграда, и препозиционирането му обратно в средната линия, така че дихателните пътища от всяка страна да се отворят. Въпреки че след операцията все още може да има леко отклонение, проблемите с дишането и хъркането обикновено се оправят.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК