Нови обитатели в столичния зоопарк - рядък вид човекоподобни маймуни

"Обидени са, ако се подминат или сме имали някаква работа и не сме дошли", споделя Валерия Дафинова

01.09.2022 | 13:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

В Софийския зоопарк от скоро живеят двойка човекоподобни маймуни от видът сиаманга. Двете животни са първите по рода си в България.

Пико и Блу са маймуни вид сиаманга от семейството на гибоните. Преди два месеца пристигат в България, като Пико идва от зоопарк във Франция, а Блу от Гърция.

"Наскоро ги събрахме в една клетка на една обща територия да се формират като двойка. Това е мъжкият - Пико, той е на 9 години. А това е женската - Блу, и е на 8 години", обясни гледач на животните - Валерия Дафинова.

Видът маймуни обитават остров Суматра, част от Малайския архипелаг. Те са застрашен вид вследствие на човешкото безхаберие и пристигат в столичния зоопарк по специална програма.

"Те са дошли по Европейската програма по аквариуми и зоопаркове, който е за застрашен вид и тяхното размножаване и връщане в природата", уточни друг гледач - Йордан Ангелов.

Точно както хората, двете маймуни проявяват почти човешки черти на характера. Обичат да си играят, да се катерят, а Пико дори и танцува, когато е в настроение.

"При тези прекарваме повечко време отколкото при другите, понеже са човекоподобни, интелектът е на по-високо ниво и може би искат по-специално внимание. Обидени са, ако се подминат или сме имали някаква работа и не сме дошли. И на едно минаване е достатъчно да им обърнеш внимание да не са сърдити", разказа Дафинова.

Освен Банани Блу и Пико обича да ядат всякакъв вид зеленчуци, а от столичния зоопарк напомнят да не се хранят животните, защото това може да бъде опасно за тях.

Двете сиаманги все още свикват с новият си дом, но вече се радват на посетителското внимание.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК