Принцеса Даяна - първият човек, разтърсил монархията, проваленият брак преследва Чарлз

След смъртта ѝ - целият свят потъна в скръб

29.08.2022 | 09:38 Редактор: Искра Ангелова
Принцеса Даяна - първият човек, разтърсил монархията, проваленият брак преследва Чарлз

На 31 август тази година се навършват 25 години от трагичната смърт на принцеса Даяна. През 1997 година колата ѝ се блъска в една от колоните на тунел в Париж, след като шофьорът се опитва да избяга от папараците. В автомобила са Даяна и Доди ал Файед, които загиват на място, а шофьорът успява да оцелее.

След смъртта на Принцесата на народа, целият свят потъна в скръб. Хора, които дори не я познаваха, имаха чувството, че са загубили свой близък и трудно понасяха новината за трагедията. Пред Бъкингамския дворец се редяха тълпи от опечалени граждани и туристи в Лондон, които оставяха цветя, снимки, свещи и други предмети в памет на Даяна. За първи път монархията виждаше такъв израз на народна любов към човек от короната.

Според кралски биографи причината за привързаността, която обикновения човек е чувствал към Даяна, се крие в близката връзка, която тя успя да установи с обществото. Именно принцесата беше първата, която се престраши да хване ръката на болен от СПИН по време, когато се смяташе, че болестта се предава по всякакъв начин. Тя не се страхуваше да обикаля полета с противопехотни мини, да помага на нуждаещи се деца и да поставя човешките нужди пред тези на короната.

"Даяна беше първият човек, който разтърси нормите в монархията по време на живота си", казва биографът на кралицата Ингрид Сюард пред People. 

"Не мисля, че Даяна нарочно промени семейството. Направи го, защото просто беше такава", допълва авторката, която лично познавала принцесата.

Кралицата беше широко критикувана през 1997 година заради дългото си мълчание след смъртта на Даяна. Шест дни след трагедията, от короната най-накрая излизат с официално изявление, в което се казва, че Елизабет обръща внимание на внуците си - принц Хари и принц Уилям, като това е била причината да изчака толкова време преди да се обърне към нацията. Тя изпрати съобщението си като "вашата кралица“ и "една баба".

В последните години кралицата има повече възможност да покаже топлата си и забавна страна, участвайки в различни скечове и реклами. Една от най-известните е тази с Даниел Крейг за олимпийските игри през 2012 година, както и споделянето на екран с мечето Падингтън това лято в чест на платинения ѝ юбилей.

"Кой знае дали такова нещо би се случило, ако Даяна не беше дошла. Кралицата вече ясно вижда как принцесата е била оръжие на доброто", добавя Сюард.

Проваленият брак винаги ще преследва принц Чарлз

25 години след смъртта на Даяна, принц Чарлз все още помни проваления си брак.

Най-големият син на кралица Елизабет и наследник на трона е бил считан за най-желания ерген, когато среща 20-годишната Даяна Спенсър през юли 1981 година. Въпреки уж голямата любов, която двамата споделят помежду си, бракът им започва да се разпада още в началото. Разделят се през 1992 година, като мнозина винят именно Чарлз, който дълго време има извънбрачна връзка с Камила Паркър Боулс, за която по-късно се жени.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК